ČLÁNKY & NOVINKY [#125]

ZMENA ŠTATÚTU SÚDNEHO DVORA EÚ ÚČINNÁ OD 01.09.2024

#
#125 Zmena Štatútu Súdneho dvora EÚ účinná od 01.09.2024

V Úradnom vestníku Európskej únie bola uverejnená významná zmena Štatútu Súdneho dvora EÚ, ktorá nadobudne účinnosť od 01.09.2024. Táto zmena upravuje čiastočné prenesenie prejudiciálnej právomoci Súdneho dvora na Všeobecný súd. Primárnym cieľom tejto reformy je znížiť zaťaženie Súdneho dvora v oblasti prejudiciálnych otázok a zabezpečiť v primeraných lehotách kontrolu nad dodržiavaním práva a výkladu zmlúv zo strany Súdneho dvora.

Prvou významnou zmenou, ktorú prináša reforma je prenesenie právomoci zo Súdneho dvora na Všeobecný súd v oblasti prejednávania a rozhodovania o prejudiciálnych otázkach predložených od 01.10.2024. Prenesenie tejto právomoci sa bude týkať len šiestich osobitných oblastí, v ktorých sa nachádza veľké množstvo judikatúry Súdneho dvora. Konkrétne ide o oblasti:

  1. spoločný systém DPH;
  2. spotrebné dane;
  3. colný kódex;
  4. nomenklatúrne zatriedenie tovaru;
  5. náhrada a pomoc cestujúcim v prípade odmietnutia nástupu do lietadla alebo meškania či zrušenia dopravných služieb;
  6. systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov.

Avšak z dôvodu právnej istoty bude mať Súdny dvor aj naďalej právomoc prejednávať a rozhodovať o prejudiciálnych otázkach v prípade, ak sa bude vyžadovať zásadné rozhodnutie v oblasti jednoty a vnútorného súladu práva Únie.

Aj napriek tejto reforme, každý návrh na začatie prejudiciálneho konania musí byť aj naďalej podaný na Súdny dvor, ktorý rozhodne, či podaný návrh postúpi na Všeobecný súd. Súčasťou každého rozhodnutia po novom však bude stručné odôvodnenie Súdneho dvora alebo Všeobecného súdu o svojej právomoci prejednávať podaný návrh.

Ďalšou významnou zmenou, ktorú prináša reforma je posilnenie transparentnosti a otvorenosti v oblasti prejudiciálneho konania tým, že všetky návrhy na začatie prejudiciálneho konania budú oznámené Rade a Európskej centrálnej banke a Európskemu parlamentu, a to z dôvodu využitia práva na vyjadrenie sa. Predložené vyjadrenia alebo písomné pripomienky budú po novom po skončení prípadu zverejnené aj na webovom sídle Súdneho dvora.

Právny komentár

Prinášame týždenný komentár z rôznych oblasti práva, obchodu, podnikania a auditu. Snažíme sa podávať objektívny a nestranný pohľad na aktuálne témy, ktoré hýbu profesionálym svetom.

  • AutorAdmin
  • Dátum23.8.2024
  • Webwww.lexante.sk